I'M OFFLINE !
Give Me Ur Words

PETUA BELAJAR ADD MATH ♥

Assalamualaikum
Peace2 semuanya ! (n_n)v
Miss Lovouis in da house .

Act pada tahun 2012 yang mulia ni . InshaAllah .
Miss telah pun menjejaki umur 16 tahun . huhu
Mcm tak percya pulak , kejap je da Form4 .
Tahun depan da SPM ! Whoa , dup dap dup dap jantung gue ..
Tapi ape2 pun miss harap dapat merealisasikan impian ibu bapa miss yang nak kan kejayaan miss dalam SPM .11 A+ . Amin~


Oklah , berbalik pada tajuk diatas .
ADD MATH , wahh siap ada love ♥ lagi .
Mestilah fav subjek tu . Walaupun pada tanggapan umum ia merupakan 'PEMBUNUH TERHEBAD.'
Killer subject la katekan.
So now , miss nak share sikit tips nak selesaikan masalah ADD MATH!
Petua ni adalah berdasarkan pengalaman miss sendiri.

1. Tahu FORMULA:
Math , pastinya tidak lari daripada formula. Dari UPSR ke PMR ke SPM sampai selamanya mesti ada formula. Formula dan Math ibarat SWEET COUPLE FOREVER tau. Kekal hingga ke akhir hayat . Kalau korang tak tahu Formula mana mungkin korang dapat mengenali Math. Oleh itu , korang kenala tahu formula bagi setiap soalan Math tu . Biasanya dalam Add Math , formulanya terletak dalam soalan jugak tapi ianya terdapat dalam dua bentuk secara ZAHIR dan BATIN. Jadi pandai2la korang korek dasar soklan tu sampai dapat jawapannya ok.

2. Faham CARA selesaikan SOALAN:
Formula adalah panduan untuk korang selesaikan sesuatu soalan . Tapi kalau korang just TAHU formula tapi tak tahu care nak selesaikannya tak guna jugak . Jadi nasihat miss , korang kenalah tahu cara nak selesaikan soalan tu menggunakan formula yang korang da dapat dari soalan / yang korang tahu. Tumpukan perhatian sepenuhnya semasa guru mengajar dan menerangkan cara menyelesaikan sesuatu soalan dalam kelas.

3. Selesaikan  Step by Step:
Add math biasanye tidak lari daripada cara penyelesaian yang banyak untuk mendapat sesuatu jawapan. Jadi korang haruslah selesaikan satu per satu masalah tu dulu baru dapat jawapannya. Ibarat tali yang bersimpul , korang perlu buka satu per satu ikatannya kan? Macam tu juga Add Math ni korang kena selesaikan dulu step by step.

4. SABAR *the most important thing !:
Dalam menyelesaikan masalah Add Math ni korang kena SABAR ! Penting tau , kalau korang tak sabar and cepat kecewa kemungkinan besar korang pulak akan jadi gila nanti . Meraung tak tentu hala. Jadi korang haruslah sentiasa sabar and cool . Kadang2 care yang kita buat tu salah and tak kena tu yang menyebabkan kita tak dapat jawapannya . Jadi teruskan usaha and JGN PUTUS ASA tau . Jika kita buat care A tak jadi cubalah buat care B sampai korang berjaya dapat jawapannya. =>

-Pesanan IKHLAS : Miss Lovouis -
Good Luck semua (n_n)v    


Post a Comment

8 comments:

syada said...

Kita sama umur lah . Good luck awk addmath :)

nienaryonie said...

addmath best sangat. even da lepas spm, tp still rindu nak belajar addmath lagi.

Miss Lovouis said...

@syada Yekew , huhu thanx . Good luck jugak dear =>

Miss Lovouis said...

@nienaryonie Whoa , biar benar . huhu =)

Nur shaheera Rosli said...

Greattt !

Miss Lovouis said...

@Nur shaheera Rosli Tq , dear =>

LifeBouy:) said...

huhu, berguna tips ni.

Miss Lovouis said...

@LifeBouy:) I hope so :)

Fully edited by Miss Lovouis 2013 Copyright