I'M OFFLINE !
Give Me Ur Words

EASY note : Addmath Form 4 (Quadratic Equation)



Holla and Assalamualaikum guys !!!
Alhamdulillah pada hari ini , DIA telah mengurniakan miss suatu ANUGERAH yang terINDAH dalam hidup ini ..
Iaitu OKSIGEN dimana setiap (nafsin : نَفْس ) di atas muka bumi ini pasti memerlukannya untuk meneruskan kehidupan ..


Dan InshaAllah pada hari ni miss nak share my easy note : Addmath ..
Note ni miss da ringkaskan daripada buku latihan miss ..
Dan miss mintak maaf kalau note ni terlalu ringkas sehingga korang tak berapa faham ..
InshaAllah miss akan cuba kupas sedikit demi sedikit my Easy Note ni .   ;)

Dengan lafaz Bismillah , InshaAllah korang akan faham ..


QE : Quadratic Equation .

Solving QE : Ade macam2 care untuk completing the square tu .. Tapi miss mintak maaf sebab miss tak dapat na buat care nak completing the square tu ..
Tapi yang pastinya da sudah completing the square tu korang akan dapat jawapan yang bentuknya macam ni : Hah , nampak tak ?.

Forming QE : Ade 2 care satu dengan care kita gunakan kedua-dua root yang dia bagi tu . Kita kurungkan macam factorisation . Pastu kita kembangkan dia sampai jadi equation .
Care kedua pulak dengan menggunakan SOR , POR .
SOR adelah Sum Of Root .
POR adelah Product Of Root .
Untuk mencari SOR korang perlu TAMBAHkan keDUA-DUA roots yang soalan da bagi .
Untuk mencari POR korang perlu DARABkan keDUA-DUA roots yang soalan da bagi .
Kemudian korang bentukkan jadi macam ni :

Ade faham ?.
Ok la hopefully korang faham .

Roots : Kalau soalan tu tanya macam ni
Find the RANGE of the value of p if each given quadratic equation has TWO distinct roots .
Maka care penyelesaiannya macam belah kiri.
Find the RANGE of the value of p if each given quadratic equation has NO real roots .
Maka care penyelesaiannya macam belah kanan .
Find the VALUE of p if each given quadratic equation has ONE root .
Maka care penyelesaiannya macam tengah .

P/s : Good Luck Dearest <3
Jangan lupa makan lolipop bile TENSION ,. =)



Post a Comment

4 comments:

Aisya Fatihah said...

addmath *O* wah rajinnya awak buat note ni. hehe, berguna jugak. tpi tk berapa nk faham T_T *ye lah bru f3 kan, hehe

Miss Lovouis said...

@Aisya Fatihah Huhu , takpe2 .. Nanty da masuk F4 inshaAllah akan faham . =)
Good Luck k ..

Yasmin Aris said...

wahhh . tips yg menarik nih .
Senang nak paham . heheh v^^

Miss Lovouis said...

@Yasmin Aris TQ .. =)

Fully edited by Miss Lovouis 2013 Copyright