I'M OFFLINE !
Give Me Ur Words

I JUST NEED A HUG !

Holla buddyz .!
Assalamualaikum ,

Act , harini miss nak share dengan korang semua tentang :
APA HEBATNYA PELUKAN !
Wow ! , bunyinya macam romantikkan ?
Miss buat entry ni bukan untuk korang manfaatkannya bg memeluk anak org sesuka hati taw .
Just miss nak suruh korang semua sentiasa peluk dan sayangi diri sendiri.

Peluk diri sendiri ni tak bermaksud korang jadi penakut dgn sentiasa mendiamkan diri.
Tapi korang akan jadi seorang yg paling HEBAT . Insha-Allah.

Ok now kita masuk ke tajuk tu balik k.
'I just need A HUG '


Why do I need it ?
U too must need it dearest because there are many facts about HUG !

 Wanna to know it ?
Read it ok !

5 fakta mengenai pelukan
1 - Untuk kesihatan jantung:
      Pelukan akan meningkatkan hormon oxytocin (hormon kesihatan jantung) dan mengurangkan hormon kortisol (hormon yang menyebabkan stress dan meningkatkan tekanan darah). Ini akan membolehkan korang rasa lengang dan bebas stress.

2 - Memperlahankan kadar degupan jantung:
      Korang akan berasa lebih tenang apabila menerima pelukan (n_n).Kajian juga menunjukkan bahawa kadar degupan jantung seseorang adalah lebih perlahan berbanding daripada orang yang tidak berpelukan walaupun didalam situasi yang normal dan tenang.Kalau tak percaya jugak , cuba korang tengok cerita2 yg seram dgn adik korang kalau ada babak yg terperanjat bila korang peluk dia , dia akan lebih relaks kan . ;)

3 - Meningkatkan rangsangan sistem saraf:
      Profesional seperti pakar psikologi menggunakan pelukan sebagai salah satu cara untuk memberi kekuatan terhadap pesakit mereka.Jadi korang jgnlah fikir bukan2 kalau seorang doktor itu mememluk pesakitnya k. Selain itu korang juga boleh memeluk family korang yg sedang sakit . Semoga beliau cepat sembuh . (^_^)

4- Menghilangkan sifat negatif:
    Dengan pelukan, sifat negatif seseorang seperti ketakutan, kesunyian, kurang keyakinan diri dan sebagainya dapat dihilangkan. Jadi kalau korang duduk rumah sorang2 sambil tengok cerita hantu , peluklah diri sendiri. Insha-Allah tak takut. Kalau takut jugak nanti hantu tu pelukkan korang =P

5 - Meningkatkan keserasian:
     Hasil daripada kajian pakar menunjukkan bahawa dengan pelukan, akan meningkatkan lagi keserasian antara pemeluk dengan orang yang dipeluk secara automatik. Hubungan komunikasi jugak akan menjadi lebih baik.Jadi kalau korang dan pasangan tengah rengang , peluklah dia. Semoga hubungan korang berkekalan dan korang kekal serasi. (n_n)

Post a Comment

10 comments:

Eryas said...

Pelukan palig hebat ialah dari seorang ibu kan3.........so sweet...

Miss Lovouis said...

@Eryas Yup dear ;)

ashirah said...

diri nie rse mcm nk dpeluk sentiasa..

Miss Lovouis said...

@ashirah huhu , plukla diri sendiri . Ke nak miss yg pelukkan ?? ;)

aNNa :) said...

memang betul, bila org peluk kita rase selamat dan bole rase kasih sayang die kat kite.

Leeza said...

yeah..nk kena peluk2 selalu ni =p

teha said...

i pon suke hug2 nie.. hahah 1

TougeD said...

nice log...:D

Me , Dyana said...

wow . sweetnya :)

ainol akasyah said...

nak soh hubby hug me tapii .. warghhh tngu kawen baru halal

Fully edited by Miss Lovouis 2013 Copyright